En Smed er stadig et ærværdigt herv

27 maj 2019 Anders Lundtang Hansen
En Smed er stadig et ærværdigt herv

Når man taler om en smed, så lyder det lidt af et lidt gammeldags arbejde, hvor en mand står i en tyk overalls, har en ambolt bag sig og skifter sko på ens hest – længe før der kom biler til.

Der findes stadig den slags smede derude, men hvervet i sig selv har fulgt med tiden, så du for den sags skyld både kan fået skoet din hest og får lavet en noget stålarbejde, som kunne være et hegn foran en virksomhed eller et solidt trappeværk indenfor i en moderne virksomhed.

En smed kan have mange ansatte, det kan være en enmandsvirksomhed, det kan være en med flere afdelinger, eller smeden kan have tilholdsted blot et enkelt sted.

Vil du se et eksempel på en moderne smed, så kan du se nærmere på dem her: https://www.b-bservice.dk/

Og selvom vores beskrivende indledning nok fik dig til at tænke på en mand, så hænger det nok sammen med, at de fleste smede i gamle dage var mænd, da det arbejde blev opfattet som alt for slidsomt for kvinder at varetage.

Derfor er det ikke tid, der er fordomsfuld, hvis du tænkte på dette køn, da du forestillede dig en smed for dig.

Nu om dage er dette kønsskel heldigvis blevet ophævet, så man sagtens kan finde ansatte og smedemestre, der er kvinder af alle typer.

Man kan også uddanne sig til smed på forskellige måder, men en gennemgående ting er tit, at man skal i lære og være såkaldt smedelærling.

På den måde får man direkte føling med faget, så man kan mærke det på egne hænder, hvilket ofte også er bevist, er den måde, man lærer bedst på.

Så slipper man også for at være for længe bundet til skolebænken, og man får da også oftest sit bevis på at være udlært smed ved at konstruere et stykke smedearbejde, der er ens svendestykke.

Flere Nyheder